Oordelen, we kunnen het allemaal en veel

oordelen

Binnen 3 seconden hebben we een oordeel over andere mensen klaar. Soms een onderbuik gevoel, soms een oordeel over hun gedrag, stem, uiterlijk, kleren, wat ze doen, hoe ze het doen, met wie ze optrekken, waar ze zich bevinden t.o.v. jou.

In gevaarlijke situaties is het goed om zo vliegensvlug te oordelen en te handelen. Maar vaak beperkt dit oordelen onze manier van om ons heen kijken.

Al is het niet makkelijk dit oordelen uit te schakelen, is het de moeite waard eens bewust een poging te wagen en te kijken wat het je brengt.

Om te beginnen bij jezelf en je eigen lijf. Heb je oordelen over jezelf en je eigen lijf? Wat vertel je tegen jezelf over jezelf en je lichaam? Zijn er dingen die je niet zo goed vindt, dingen die het eigenlijk gewoon goed moeten ‘doen’ maar het niet doen? Wil je zo perfect zijn dat alles goed en geweldig werkt? En wat doe je dan met de onderdelen die niet zo goed werken? Duw je die terzijde, weg. Wordt je daar boos op? Verkramp je daarin? MOET het anders? OF heb je daar compassie mee. Kun je het onderzoeken wat dat onderdeel wel kan, zonder de lat zo hoog te leggen wat het allemaal moet? En wat zou je bereiken als je lijf perfect is? Zou je dan gelukkig zijn of zou dan het volgende zich aandienen wat niet perfect is?

Door in eerste instantie met je eigen lijf aan de slag te gaan (het is altijd dichtbij, dus je kunt altijd oefenen), kun je bewust worden hoe je met oordelen omgaat, en kijken of je daar kleine veranderingen in kunt aanbrengen. Door bijvoorbeeld je voor te stellen hoe het onderdeel aanvoelt als het afwisselend zacht of hard is., of door ernaartoe te ademen en te ontspannen, of het te bewegen en te onderzoeken wat het allemaal kan, niet wat het allemaal moet. Lukt dit dan kun je dit wellicht ook eens op andere gebieden van jezelf zoals je denken oefenen. Het is niet makkelijk in deze westerse wereld zo vol van oordelen, hoe we moeten zijn, hoe alles steeds beter en perfecter moet zijn, maar het kan wel je ogen openen over hoe jij oordeelt.

Wat heb jij ervaren door compassie te tonen voor je lijfonderdelen waar je in eerste instantie een minder positief oordeel over had?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.